Hedra mysteriet

Hooo-hooo

Vi har både en inre projektledare och en inre indian. Båda behövs, men oftast kör projektledaren sitt race och indianen sitter och ropar hoo hoo utan att någon lyssnar på henne.

Jag har läst Hedra mysteriet – Mindfulness på värmländska av Klas Hallberg. Boken är lättläst och rapp i texten. Full av exempel som jag förstår lockar till skratt om man upplever Hedra mysteriet som föreläsningen med samma namn.

hedra-mysteriet

Boken innehåller en tilltalande grundtanke. Nämligen att allt inte går att mäta. I dagens samhälle ska vi skapa resultat. Alla mål ska vara mätbara. Till och med när vi ska förverkliga oss själva. Mätbara mål kan naturligtvis vara jättebra, men Klas har en poäng när har hävdar att vissa saker inte kan mätas. Och jag köper det rakt av. För hur mäter vi saker som kreativitet, glädje, lust, tillit och nyfikenhet för att bara ta några exempel. Viktiga grejer!

Klas menar att den inre projektledaren definierar problemet och planerar genast för de mätbara resultaten. Har vi otur har vi en projektledare med lite storhetsvansinne som lägger upp en plan för Stockholm Marathon när vi egentligen bara sa att vi vill ha lite bättre kondis. Och indianen ropar: Hoo hooo, det kanske räcker med några raska promenader nu och sen jogga lite till våren. Sån kan min projektledare vara ibland. den kan lägga upp såna stora planer att både jag och indianen blir alldeles matta.

Indianen däremot är mera cool. Tar saker som de är.  Är mer närvarande i nuet. Har inget behov av att värdera allting. Kan bejaka förvirringen och som titeln säger hedra mysteriet. Vi behöver inte ha alla svaren. Men det är bra om vi kan samtala om frågorna. Förvirring är okej.

För att uppnå mesta möjliga eller kanske bästa möjliga behöver vi få både vår inre projektledare och vår inre indian att samverka. Projektledaren behöver kliva åt sidan och vara tyst en stund.

Vi behöver lite stillhet. Klas använder sig av tupplurar för att komma i kontakt med sin inre indian. För mig funkar promenader bäst. Meditation är säkert perfekt för den som vill.

Utan indian – målstyrning utan närvaro och känsla. Utan projektledare – inga resultat alls. Så få dem att jobba ihop.

Leve förvirringen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>