Att hålla ett hisstal

Att kunna presentera sig själv och det man gör för att väcka intresse, visa upp vad man kan och skapa kontakter är viktigt för företagare, men kan vara lika viktigt för den enskilde som vill få kontakter.

Ordet hisstal kommer från elevator pitch eller elevator speech och handlar om att man i ett kort möte med en intressant person ska kunna väcka intresse och skapa grund för en vidare kontakt.

Ditt hisstal eller din pitch ska ge svar på vem du är, vad du gör eller kan och lyfta fram dina positiva egenskaper. Det ska avslutas med en uppmaning till en fortsatt kontakt.

Beroende på sammanhang kan hisstalet vara att ifrån 7-8 sekunder till flera minuter. Det är ju skillnad på om du ska presentera dig mellan två våningsplan i hissen eller om du råkat få den perfekta kontakten som bordsgranne vid middagen. Det kan vara bra att öva lite på olika varianter så att du har både en lång och en expressvariant beroende på vilket tillfälle som uppenbarar sig.

För vem som helst kan det vara bra träning och intressant att på ett kort och effektivt sätt sammanfatta vem man är och vad man gör.

Vill du testa finns det en sida på nätet som heter just hisstal och där kan man svara på en del frågor och trycka fram hur det skulle se ut som hisstal eller pitch. Det blir kanske inte perfekt, men du får en grund att slipa vidare på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>