Att tänja på komfortzonen

komfortzon

 

”Stopp. Hit men inte länge”. Så känner vi ofta när någon okänd kommer för nära vår osynliga gräns. Någon som står för nära i kön eller i hissen. Vi försöker dra oss tillbaka i det vi uppfattar som säkerhet. På samma sätt har vår komfortzon till det okända och kanske  osäkra i livet.

Inom vår komfortzon råkar vi oftast inte ut för prövningar och överraskningar. Vi riskerar ingenting. Vi har det ganska komfortabelt. Vi behöver inte lägga kraft på att fundera på vad som krävs av oss eller vad vi ska göra.

I viss mån kan komfortzonen skydda oss från onödiga risker och sådant som vi uppfattar som misslyckanden, men stannar vi kvar inom dess gränser kommer vi antagligen inte längre än vi redan gjort idag.

Komfortzonen kan ses som en cirkel som du befinner dig. Hur stor är din cirkel? Trivs du bäst när handlingar och planer är förutsägbara eller mår du bra av många förändringar? Gillar du att ta risker och göra sådant du inte gjort förut?

Ska du göra en förändring så är det bra att vara uppmärksam på komfortzonen så att du inte låter den begränsa dig. Det är på inget vis nödvändigt att riva cirkel totalt i ett steg utan den kan vidgas lite i taget. Du kan öva sig lite på att göra det ovana. Träning är bra. Förändra i små steg. Att ta ett litet steg i taget gör också att du känner dig säkrare. Tänja gränserna i en miljö där du känner dig säker och trygg kan vara bra. Kanske göra det nya tillsammans med någon.

Komfortzonen håller oss tillbaka när vi städar i garderoben istället för att ringa det där viktiga samtalet. Eller när vi inte tar tag i en konflikt för att vi är rädda för att det ska bli bråk, eller när vi inte gör det vi egentligen vill för att vi är rädda för att misslyckas.

Det kan vara jätteläskigt eller bara obehagligt och jobbigt att överskrida komfortzonens gränser, men vi behöver göra det för att komma åt vinsterna. Vi behöver samla mod. Faran vi känner är oftast mycket större än själva risken vi tar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>