Att välja livet

Välja-livet

 

Att välja livet kan ju tyckas självklart då alternativet skulle vara att välja döden. Där är det ju för de flesta av oss inget val vi behöver tänka efter innan vi svarar, men sen då? Vad menar vi att vi väljer? Att vara vid liv eller att vara levande?

Vad är egentligen meningen med att leva? Vi har anammat tron att meningen med livet är att vi ska försöka bräcka alla andra och jaga efter diffusa mål som undflyr oss så fort vi kommer nära. Att livet en tävling som vinns av den som har mest ägodelar eller högst status. Helst både och.

Vi börjar redan i skolan där vi ska ha bra betyg, sen måste vi välja rätt utbildning, göra karriär, tjäna mycket pengar, ha senaste mobilen, bästa hemmabiosystemet, bästa pensionsförsäkringen. Och när vi gjort karriär kan vi kämpa efter en bättre titel, vilja tjäna mera pengar och nya mobilen behöver ersättas med en ändå nyare modell. Hur vi än beter oss så kommer vi inte fram. Någonsin.

Och sen tar det slut. Då spelar det inte längre någon roll vad vi väljer. Då väljer döden oss istället. När det händer har vi ingen aning om – och ändå är det så himla svårt att bryta mönstren. Att välja att vara levande. Att ta vara på livet fullt ut. Glädjas åt sitt eget liv och vara närvarande i nuet.

Alltför ofta skjuter vi upp nuet. Bara vi nått målen i form av erkännande, pengar, utmärkelser, titlar, prestige eller vad det må vara av yttre belöningar så ska vi njuta av livet i nuet. Det finns ju ett uttryck som lyder ”Livet är det som pågår, medan vi är upptagna med annat” och det är en tänkvärd sanning.

Jag faller dit gång på gång. Oroar mig för framtiden. Intalar mig att det blir bra bara jag uppnått mål jag satt upp själv eller sådana som jag förväntas uppnå inom ramen för den samhällskultur jag lever i. Så glömmer jag att nuet är allt jag har.

För nuet är allt vi har. Klart vi behöver ha en riktning, men vi behöver lära oss att vara delaktiga i nuet. Tänka lite på varför vi valt livet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>