Byta perspektiv

Ibland kan vi behöva byta perspektiv för att verkligen kunna se vad som är problemet eller komma till insikt om vad vi behöver göra. Zooma ut för att se helheten eller zooma in för att verkligen se detaljer och beståndsdelar.

Det mest förekommande felet vi gör är att vi fokuserar på det som är fel. Stirrar oss blinda på det vi inte vill ha, det vi förlorat eller det som vi anser är fel. Det negativa perspektivet gör oss handlingsförlamade. Vi blir less och ser inga möjligheter. Vi ältar och fastnar lätt i önsketänkanden – om bara det och det hände så skulle det bli bra. Vi känner oss maktlösa och vill hellre fly från situationen än att ta tag i den.

Kan vi då istället byta perspektiv och fokusera på det vi vill ha eller uppnå hamnar vi automatiskt i ett sinnestillstånd som ger oss kraft och energi. Vi ser vad vi behöver göra och kan agera utifrån detta. Ta ett steg i rätt riktning. Vi klarar att ta ansvar för våra liv.

Det kan ju såklart vara helt andra saker vi behöver se på ur en annan vinkel – jobbet, relationen, drömmarna eller vad det nu må vara som ligger och skaver. Ibland känns det ju bara som det borde vara annorlunda – bättre – utan att vi riktigt kan sätta fingret på vad. I sådana lägen är det bra att prata med någon du har förtroende för. Någon som kan hjälpa dig att de saken ur ett annat perspektiv. Att prata med en coach kan vara ett annat sätt att se på sitt liv från en annan vinkel.

närbild-mossa2

Att ligga på knä i skogen och zooma in ger ett annat perspektiv – på mossa.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>