En kur mot självtvivel

Självtvivel är en av de största farorna när det gäller att förstöra och begränsa framstegen vare sig det rör utvecklande av en företagsidé eller den personliga utvecklingen. Tvivlet tuggar i sig självförtroendet och får oss att tappa tron på att vi klarar det vi vill göra. Här kommer några tips som kan hjälpa:kur-mot-självtvivel

Var snäll mot dig själv

Självtvivel är en obehaglig känsla och du vill bli av med den så fort som möjligt. Första steget är att acceptera den. Var inte självkritisk för att du känner dig osäker utan visa dig själv lite medkänsla. Inget är vunnet av att vi piskar på oss själva.

Ignorera tvivlet

När du accepterat att det finns kan du välja att ignorera det. Inte lätt, men det går. Självtvivel är en känsla och vi kan öva upp oss på att styra hur vi väljer att reagera och förhålla oss till våra känslor. Övning ger färdighet. Vissa dagar går det bättre än andra.

Känn tillit

Att jobba upp en bild av att det du vill åstadkomma och att det kommer att gå bra. Ge näring till den bilden och se och känn på framgången i ditt inre. Det kan hjälpa dig att hålla kursen mot målet, men är samtidigt ett viktigt verktyg när självtvivlet kommer krypande. Då behöver bilden av framgång plockas fram så att vi kommer åt känslan av tillit. Så vi hittar tillbaka till tron på oss själva.

Tvivla på självtvivlet

Det är ett tips jag inte provat, men att ifrågasätta tvivlet på samma vis som tvivlet ifrågasätter vår förmåga kan säkert ge ett nytt perspektiv. Värt att prova när självtvivlet börjar gnaga och knapra på självförtroendet.

Sov på saken

Ibland kämpar vi på och sliter med att hitta lösningar på problem och vi trasslar in oss i självtvivel. Det funkar inte att hitta bilden av framgång. Det är bara svårt att värja sig för tvivlets angrepp. Då kan det var bra att sova på saken eller att lämna alltihopa en stund och göra något helt annat ett tag. Rensa hjärnan och komma tillbaka ”ny” och fräsch.

Ha en tillåtande attityd mot dig själv

Att säga till sig själv att man tillåter sig att prova en lösning eller ett förhållningssätt kan också vara en metod att möta den inre kritikern när den som värst skriker ”jag kan inte” eller ”jag duger inte”. Vi måste få lov att tillåta oss att pröva oss fram. Oavsett vad det är vi vill uppnå i våra liv.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>