Faran med goda råd

faran-med-goda-råd  Du har just presenterat din idé och genast ska vänner och bekanta ge dig goda råd. Du lyssnar artigt. En halvtimme senare ligger dina fina planer i spillror på golvet.

Alla dessa råd, som säkerligen levereras i all välmening. Vänner och släktingar som egentligen bara vill visa att de bryr sig, men som saknar kvalificerade kunskaper om det du har planerat att göra. Och inte förstår effekten av sina råd.

Ändå lyssnar du. Du är ju hövlig trots att råden är okunniga, okvalificerade eller rent oanvändbara.

Det är nu du måste se upp. Vid något tillfälle börjar vännens åsikter helt plötsligt kännas vettiga. Du börjar tvivla på din idé och på din egen förmåga. Du är bara förvirrad och får ingen ordning på spillrorna som var din fina plan.

Innan samtalet var du trygg och säker på dina möjligheter och nu står du där med någon annans farhågor och pessimistiska förutsägelser. Ju mer du försöker mota bort och ignorera dessa påtvingade tankar desto värre och verkligare tycks de bli.

Så för att minska risken att utsätta oss för människors negativa åsikter och förväntningar så kan vi säga stopp och vänta lite. Fråga om personen har kvalificerade erfarenheter från just detta. Kunna säga tack, men nej tack till att få dessa goda råd.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>