Förändringens beståndsdelar

Förändring kan ju vara både något vi utsätts för, uppsägning, förlust av anhörig eller annat, men också något vi vill och strävar efter. Här ska jag visa vad som behövs för att få till en förändring som vi kan kontrollerar. Vad som krävs för att kunna hantera en förändring.

För att förändringen ska gå att hantera och vi ska må bra i den måste fem delar vara uppfyllda.

förändrinig

Vi behöver en vision eller ett mål. Vi måste ha den kompetens som behövs för att uppnå förändringen. Vi behöver motivation. Förstå och vilja förändringen. Därtill behöver vi resurser avpassade för förändringen. Helt beroende på vilken förändring det är fråga om – pengar, lokal, delegerat ansvar, hjälp eller annat. Dessutom behöver vi en handlingsplan. Vi måste veta vad och hur vi ska göra.

förvirring

Saknas visionen/målet så vet vi inte vad vi ska göra med resten. Det andra spelar ingen roll om målet saknas. Vet vi inte vart vi är på väg blir vi bara förvirrade.

ångest

Står vi inför en förändring där vi saknar kompetens för att hantera saker och ting och inte har kunskapen för att nå målet, då kommer ångesten krypande. Vi måste veta hur vi ska hantera och göra saker och ting.

motstånd

Saknar vi motivation, inte förstår eller inte vill förändringen, då känner vi ett motstånd. Det tar emot, vi vill inte, har inte lust och börjar skjuta upp det som behöver göras. Vi måste veta varför för att kunna känna motivation. Det är viktigt oavsett om det handlar om en förändring vi tvingas delta i eller om det är en förändring vi väljer att göra.

frustration

Saknar vi resurser för förändringen blir vi frustrerade. Inte ovanligt ute på arbetsplatser att någon får nya arbetsuppgifter, men inte får nödvändiga resurser som i det fallet skulle kunna var tid till de nya uppgifterna eller få delegerat ansvar för att kunna utföra uppgifterna.

rundgång

Och slutligen handlingsplanen. Vi behöver en vägbeskrivning för att nå målet. Vet vi inte vilka steg som ska tas och vad som behöver göras så kommer vi inte framåt. Vi måste veta riktningen för att inte bara gå runt.

Det är först när alla delar finns på plats som vi kan hantera förändringen. Min egen process för byggandet av mitt företag har genomgått stadier av alla dessa luckor. I början när målet var diffust eller när jag var förvirrad för att jag inte hade kunskaper för delar av det som behövde göras. Stunder då motivationen sviktat och allt känts jobbigt. Dessa stunder har ofta varit påverkade av rädslan att misslyckas som jag skrev om här. Rädsla tar kål på motivationen.

Hoppas ni klarar att hantera de förändringar ni står inför och kanske kan det vara till lite hjälp att överblicka beståndsdelarna för att upptäcka var det behöver fyllas på eller förtydligas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>