”Jag är ju för f-n glad!”

Visst har vi sådana dagar ibland. Då Kay Pollaks ”Att välja glädje” bara känns provocerande. Det går inte, jag vill inte, kan inte…

Oftast köper jag tanken att vi kan välja hur vi tar det som händer oss och vissa dagar går det lätt och andra går det inte alls. Eller snarare – vi kan alltid välja hur vi tar det som händer oss – men ibland är steget till glädje alldeles för stort.

Är vi mitt i en kris, kanske sorg, blir vi inte ett dugg hjälpta av att någon säger att vi kan välja att vara glada. Det finns ju liksom inte på kartan. Inget valbart alternativ. I ett sådant sinnesläge kan vi bara försöka hantera stunden. Nuet. Ställa oss frågan ”Vad kan jag göra för att nuet ska kännas lite, lite bättre?” Försöka ta hand om oss själva på bästa möjliga vis.

Det är ju inte heller bara hjärnan som är med och bestämmer när det gäller i vilken grad vi kan komma åt positiva inre tillstånd såsom glädje, styrka, mod och tillit. Kroppen är en viktig del. Den har större makt än vad vi kanske tror. Är vi trötta, har för lågt blodsocker, är stressade eller sjuka kommer vi inte åt dessa känslotillstånd. Andra biokemiska förändringar i kroppen kan också påverka. Hormoner till exempel. PMS är ju en sann glädjedödare det är vi väl många som kan hålla med om. Ibland både för den enskilde och för omgivningen.

Vi kan hjälpa oss själva till att i högre grad kunna välja positiva tillstånd genom att ta hand om oss själva. Se till att vi får den sömn vi behöver, äta bra och regelbundet och begränsa stressen i livet.

Sen finns ju vissa dagar när det känns som om man bara vill krypa ihop i soffan och vara sur eller liten och skruttig. Eller man behöver få vara lite förbannad eller ledsen en stund. Trösta sig med en skål glass. Känns det rätt för stunden så är det också okej.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>