Några tips för att hantera förhalandet

De flesta gör det någon gång ibland. Skjuter upp det vi behöver göra. Undviker det. Förhalar. Sysselsätter oss med något annat. Vad som helst som inte är det vi ska göra.

Är uppgiften sådan att vi måste kliva ur komfortzonen och ta tag i något vi känner oss lite skraja inför så är risken större att vi just den dagen får för oss att storstäda i garderoben, damma i bokhyllan eller söka efter några gamla klasskompisar på Facebook.

Problemet är att vi ofta distraherar oss med annat i den grad att möjligheter glider oss ur händerna. Vi skjuter upp sådant som vi vet att vi egentligen vill. Sådant som är bra för oss.

Vad gör man åt det då? Det finns några strategier som kan vara värda att prova.

1. Låt bli att oroa dig för slutresultatet

Att redan innan start oroa sig för det slutliga resultatet suger energin ur dig. Sätt bara igång. Utan att starta nås inte slutresultatet alls.

2. Låt bli att oroa dig för deadline

Att redan innan start börja oro sig för om man ska hinna tar död på produktiviteten totalt. Även här gäller det att bara sätta igång. När man väl startat hinner man oftast mer än man trodde på den tillgängliga tiden. Och rent krasst, fortsätter vi att roa oss för tiden så kommer vi snart att ha ändå mindre tid till förfogande. Starta upp.

3. Tillåt dig att vara usel

Ibland förhalar vi därför att vi oroar oss för att resultatet inte ska vara bra nog så för att undvika ett dåligt resultat skjuter vi upp hela grejen. Det här är tyvärr inte ovanligt när det är fråga om att skjuta upp sådant som vi verkligen vill göra. Sådant som betyder något för oss.

Tillåter vi oss att prestera sådant som är dålig så är det lättare att komma in i ett flow. Första hindret – att komma till start – har raserats.

4. Var snäll mot dig själv

Det funkar inte att piska sig själv för att få viktiga saker gjorda. När vi pressar oss själva ökar vi istället oron och det i sin tur gör oss svaga och vi tappar handlingskraften. När vi tappar den kraften kommer skuldkänslorna och vi börjar säga elaka saker till oss själva. Den onda cirkeln börjar snurra.

Då är det bättre om vi kan lätta på kraven och vara lite snälla i det vi säger till oss själva. Ibland kan det vara så enkelt som att låta bli att säga eller tänka ”jag måste få det här gjort” och istället stanna upp och tänka ”det här vill jag göra”.

Så nästa gång du kommer på dig med att skjuta upp och förhala, prova något av ovanstående och se att det kan göra dig mer produktiv. Och du kanske till och med förverkligar det du verkligen vill göra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>