När inte det värsta räcker

Om-jag-vore

En del brukar fråga sig ”Vad är det värsta som kan hända?” när de står inför en uppgift eller ett beslut som de tycker är läskigt. Och tänka på det för att få mod att göra det de inte vågar. Funkar inte för mig! Jag behöver kraftfullare grejer.

Det skulle väl vara okej om det var fråga om att ringa ett samtal för att sälja in en idé och jag känner obehag inför att slå numret. Att då tänka att det värsta som kan hända är att jag får ett nej. Skulle väl kännas mindre läskigt att ringa, men hur kul skulle det kännas? Och står jag inför beslutet att starta eget och frågar mig vad som är det värsta som kan hända och jag konstaterar att; visst jag dör inte men jag kan sätta ekonomin på spel, få sälja huset och gå till soc. Sprudlar inte direkt av energi för att ta nästa steg i att förverkliga drömmen om ett eget företag efter det.

Nä, då tar jag hellre till det lilla ordet om – ett riktigt guldkorn. Om det används rätt. Jag ställer mig frågan ”Hur skulle jag agerat om jag var Mia Törnblom nu när jag ska hålla det här föredraget?” ”Vad skulle jag gjort och känt om jag var Pippi Långstrump och stod inför den här uppgiften?” Eller om jag var Ingvar Kamprad och skulle ringa det där samtalet till banken. Ta vem du vill som du ser upp till eller som har de rätta egenskaperna. Står du inför en stor och omfattande förändring kan det vara bra att ta till flera personer.

Nu snackar vi power. Härifrån kan man få kraften till både mod och motivation. Så att man vågar tänka ”Vad är det bästa som kan hända om jag vågar göra det här?”

Jag menar att verkligen känna in hur det skulle vara att vara den personen. Hur står hon, hur rör hon sig, hur ser ansiktsuttrycket ut, hur pratar hon och med vilket tonläge? Genom att känna in hur någon som har de eftersträvade egenskaperna är och beter sig rent fysiologiskt, kan vi komma åt styrkor och till och med tankar i vårt inre som vi annars inte skulle hittat.

Vi är ju olika, men jag blir liksom en blöt, orkeslös fläck om jag ska tänka på det värsta som kan hända. Tappar sugen alldeles. Kanske är det att tänka på det värsta rätt metod för dig, men jag kan starkt rekommendera det här sättet.

Du kan väl prova? Låta Janne Josefsson ringa när bredbandet krånglar nästa gång?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>