Positivt tänkande mot den inre rösten

Det är en väldig skillnad på att tänka positivt och att lyssna på den inre rösten. Det ena är aktivt, det andra passivt. Det ena medvetet och det andra omedvetet.

När vi ägnar oss åt positivt tänkande är det en aktiv och medveten handling. Vi målar upp målbilder, säger stärkande och uppmuntrande saker till oss själva eller kanske vi använder oss av affirmationer. Allt för att vi ska växa och hitta styrkan att genomföra det vi tänker oss. Vi vill växa på alla plan – mentalt likväl som vi vill åstadkomma något i den fysiska världen.

När det gäller den inre rösten så finns den där och kan börja kritisera och ifrågasätta utan att vi alls är medvetna. Dessvärre kan den till och med varit igång med sitt nedbrytande prat länge innan vi ens blivit medvetna om det. Vi är så vana att den där inre kritikern finns där så att vi kanske inte ens fattar förrän det är riktigt illa. När vi står där och den inre rösten har dömt ut hela vår idé och vi tappat tron på projektet och på vår förmåga att genomföra det. Det som verkade som strålande idéer som gav lust och inspiration ser helt plötsligt ogenomförbara ut.

Mina inre kritiker brukar komma i grupp. Angriper i flock, när jag minst anar. Gärna när jag sover. Så att jag vaknar vid halv tre på natten och tankarna bara rusar åt fel håll. Vid den tiden är jag försvarslös, hjärnan funkar inte direkt rationellt, och det hela resulterar i mer eller mindre panikartade känslor. När försvaret ligger nere har även små problem förmågan att få enorma skuggor samtidigt som hjärna inte är kapabel att ta i tu med något konkret och lösningsbaserat överhuvudtaget. Allt för att göra situationen ändå värre.

Just då på natten kan det den akuta lösningar vara att gå upp en stund. Läsa eller på något sätt få tankarna fokuserade på annat. I alla fall för mig.

Förebyggande tror jag att det kan vara bra att se till att ägna tillräckligt med tid till det aktiva positiva tänkandet. Dagligen jobba på självkänslan och självförtroendet så att vi ökar möjligheterna att värja oss när de inre kritikerna och rösterna går till angrepp.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>