Rensa i röran 2

Ni minns hur det var? I år ska jag rensa bland mina grejer. Rensa ut. Slänga. Sälja. Skänka. Och så spara en del. Det jag behöver och som betyder något.

Jag funderade väl inte så mycket då på proportionerna utan mer på delarna som ingår i den här processen. Förra  inlägget om att rensa i röran byggde på fyra S – slänga, sälja, skänka och spara. Utan funderingar på hur stora de olika delarna skulle vara. Jag skulle bara börja rensa i röran.

rensa-i-röran

Jag har börjat. En del har sorterats ut som skräp. Ett antal kassar har packats med saker och kläder som kan skänkas. Jag har börjat fundera på vad som går att sälja. Det har hänt lite, men inte särskilt mycket på det praktiska planet.

Däremot har jag tänkt mycket kring det här med att rensa ut och ge plats för något nytt i livet. Ett annat enklare liv. Mindre bundet till prylar. Mer och mer har jag tänjt tanken och funderat på vad jag har för förhållande till mina ägodelar och vilka som verkligen betyder något för mig. Jag håller på att förbereda mig för en utrensning som kommer att bli mer omfattande än jag föreställde mig från början. Då var det mera av att rensa och få ordning. Nu är det tankar på något mer genomgripande. Något om att våga släppa taget om mycket för uppleva något nytt.

rensa-i-röran-3

Så från att ha utgått från att sortera och få ordning undersöker jag nu nya frågeställningar. Vilka av min prylar är så viktiga att jag inte vill vara utan dem? Vad behöver jag egentligen? Hur lite kan jag klara mig med? Vilka band har jag till det jag äger? Det är tankar som känns både hisnande och lite skrämmande på samma gång. Spännande och utmanande.

rensa-i-röran-2

Det ska bli intressant att sätta saker på sin spets. Se hur jag klarar att hantera det faktum att jag vill minska på ägodelarna radikalt. Det är lätt att inbilla sig att grejer har stor betydelse. Nu ska jag pröva att gå bortom gränser jag haft förut. Tidigare har det funnits bindningar till saker eftersom jag fått dem av mormor eller som present. Grejer jag köpt eller fått under omständigheter som gör att de är knutna till vissa minnen. Till och med haft lite skuldkänslor när jag tänkt göra mig av med saker som jag fått. Nu ska jag undersöka bindningarna. Pröva. Slita och dra i dem. Fråga mig vad som är viktigt. Och vad som inte är det.

Prylarna är inte det viktiga i livet. Den sanningen har jag i och för sig tänkt förut, men det är skillnad på att tänka och att agera. Och dagens tanke innehåller en beslutsamhet som inte funnits där förut.

Jag återkommer framöver och berättar hur det går. Tills dess en fråga att fundera på: Hur bunden är du vid dina prylar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>