Släppa det förflutna

Lämna-det-förflutna 

Det händer att jag behöver påminna mig själv om det faktum att det förflutna är förbi. Det borde ju vara pinsamt uppenbart att så är fallet. Ändå är jag säkerligen inte ensam om att hamna i situationer där det förflutna hindrar mig att känna, tänka eller bete mig som jag egentligen vill i nuet. 

Det som skett i det förflutna är förbi och borta. Kan inte komma tillbaka. Kan inte göras ogjort. Likväl kan man både må dåligt och handlingsförlamas av det. Plåga sig själv. Helt i onödan.

Jag menar inte att vi ska kasta hela vårt förflutna på sophögen, men vi behöver göra en utrensning. Storstäda. Händelser från det förflutna som vi är arga över, ledsna över eller sådana som är förbundna med skuldkänslor – allt sådant kan vi bära ut i soptunnan direkt. Sorger måste bearbetas, men sen kan vi inte stanna kvar i det förflutna.

Alla har vi en historia, en livshistoria, som kan vara drivkraft eller stå i vägen och hindra att vi lever i nuet. Vissa saker i vårt förflutna är kloka och vackra upplevelser och erfarenheter. Där finns också källor till inspiration och lärdomar vi har nytta av i det fortsatta livet. Sådant ska vi naturligtvis samla ihop och vårda ömt. När vi packat ner dessa bra grejerna från det förflutna kan vi slänga resten. Ta vår lilla väska och resa till NUET.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>