Slutet är början

Jo, det är som rubriken säger – slutet är början. Startpunkten för all förändring är den föreställning av slutresultatet som vi kan skapa i vår fantasi.

slutet-är-början

Vi föreställer oss resultatet, ser det i vår fantasi, känner det, upplever det och hjärnan börjar genast jobba till vår fördel. Börjar skapa vägen till målet.

Det funkar lite som en GPS. Du vet vart du vill. Knappar in målet. Din nya destination. Några knapptryckningar och en röst talar om att du ska svänga till höger i nästa korsning. Hjärnan funkar ganska mycket som dagens moderna GPS:er – du behöver inte ens ange nuvarande plats. Den lokaliseras ändå. På samma vis kan vi lita på att hjärnan har rätt bra koll på vårt nuläge.

Ger vi hjärnan en bra och tydlig bild av vart vi ska startar vi processen och kommer att serveras förslag på lämpliga vägval. Hjärnan kommer att jobba för att den presenterade bilden blir verklighet. Att den bara finns i fantasin än så länge är inget som hjärnan bryr sig om. Lika lite som GPS:en värderar våra resmål. Alltihop fungerar bra så länge vi inte fastnar i hur-förbannelsen som jag skrev om häromdagen.

Likaväl som bilens GPS bara kan hjälpa oss nå målet om vi startar bilen, släpper handbromsen och trycker på gaspedalen så kräver resan mot våra önskade resultat att vi sätter oss i rörelse och tar steg i riktning mot målet. Att bara sitta kvar i soffan och tänka på vad vi vill för oss inte närmare våra drömmar. Vi behöver ställa oss frågan – vad kan jag göra idag för att komma lite närmare mitt mål? Vi behöver sätta oss i rörelse.

Inte lätt alla gånger, men detta året ska jag bli duktigare på att hålla mina målbilder i siktet och så lite som möjligt gräva ner mig i hur saker ska kunna fixas. Lite på att jag kan. Lita på att hjärnan, rätt använd, kommer att hjälpa mig på vägen. Lita på min inre GPS.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>