Små handlingar av vänlighet

Små-handlingar-av-vänlighet

Vissa dagar är det de små handlingarna som gör skillnaden. Det som kan förvandla en stressig eller slentriantråkig dag till något bättre.

En främling erbjuder sin hjälp och plötsligt känner vi oss glada. En känsla som kan sitta i hela dagen.

En okänd person räcker dig en femkrona när du står och letar mynt efter att just insett att P-automaten där du parkerat inte tar kort eller har sms-tjänst. En sådan lite handling kan få dig att bli glad och känslan kan sitta i länge. Man blir lättare i sinnet. Visst känner du igen den känslan?

Jag försöker att så ofta jag kan vara den där främlingen som gör en handling av vänlighet. Det är så lite som behövs. Men det gör stor skillnad för den andre.

Vill du vara den som gör skillnad för någon annan och sprider glädje i andras vardag? Prova gärna att göra några av dessa små handlingar.

Erbjud hjälp

Att erbjuda sin hjälp när någon behöver den är en effektiv lite handling som gör skillnad. Hjälpa någon upp med barnvagnen på bussen, bära saker åt någon eller hålla upp dörren. Vad som helst. Om du är uppmärksam ser du vad personen behöver.

Bara att erbjuda någon som är stressad att gå före i kön kan få den andre att få en bättre fortsättning på sin dag.

Säg tack

Vi säger tack ofta, men hur ofta säger vi det så att det verkligen framgår att vi menar det? Inte bara så där slentrianmässigt. Att tacka på ett sätt som får den vi tackar att verkligen känna att vi menar det är en liten handling med mycket inneboende positiv energi. Tacka oftare. Ärligare. Det kommer att glädja din omgivning.

Visa tacksamhet ger dessutom en skön känsla tillbaka. Vi mår bra av att känna och uttrycka tacksamhet.

Ge komplimanger och beröm

Att ge komplimanger till människor man inte känner är ett annat sätt att sprida lite glädje och förgylla någons dag.

Ser du någon som du tycker är fin i håret, har snygg jacka, fin hund, höll ett bra tal, städade ditt kontor eller något annat så säg det till dem.

För ett tag sedan gick jag en promenad med min hund Alva och passerade ett hus där garagedörren stod öppen. En man stod där och grejade med något. Garaget var upplyst och därinne var det alldeles otroligt organiserat och välstädat. Jag stannade och talade om att jag tyckte att han hade så fint och sådan ordning i sitt garage. Ett enormt stort leende spreds i hans ansikte och jag är ganska säker på att han hade den känslan med sig större delen av kvällen. Leendet jag fick tillbaka gjorde att jag minns den där komplimangen även om det ett tag sen dess.

Det behövs så lite för att berika någon dag en aning. Det kostar ingenting för din egen del.

Små handlingar av vänlighet förgyller inte bara andras dag. Det får även dig själv att må bra. Säkert är det också bra för hälsan.

 

One Response to Små handlingar av vänlighet

  1. Bra tips! Ofta behövs det inte så stora saker för att visa att man bryr sig om någon annan. Man behöver ju inte ens känna personen för att kunna göra det där lilla som kanske är just det personen behöver för att känna sig sedd.

    När jag har parkerat bilen och ska åka så har jag kanske 1 – 2 timmar kvar på min biljett. jag brukar då svänga förbi automaten och kolla om någon står där och ska lösa en biljett. Jag brukar då kolla om min tid på min biljett kan räcka till den personen också så kan han ju få min biljett. Alltid lika roligt, dels att göra en sådan liten sak. Men även att ibland se förvåningen hos dem.

    / Richard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>