Vad är en tanke?

vad-är-en-tanke

En tanke är en helt privat företeelse som ingen annan har tillgång till. Bara vi själva äger den. En tanke kan få oss att våga det vi inte tidigare vågat. En annan tanke kan sänka oss totalt.

Tankar där vi reflekterar får oss att lära oss saker om oss själva vilket kan leda till att vi utvecklas som människor.

En tanke är ett psykologiskt fenomen. Vi kan föreställa oss något, dra slutsatser, fundera på något, bedöma något, minnas något, tänka på något vi vill göra (eller inte göra) eller tänka på något som ger oss en känsloupplevelse.

Inom dagens psykologi använder man numera oftare det vidare begreppet kognitioner som är ett samlingsbegrepp för tankar, minnen, drömmar, uppfattningar, visioner och idéer. Vi har kognitioner som pågår i vår inre varje dag även om vi inte alltid är medvetna om dem. Oftast är vi väl det inte.

Våra tankar är ofta färgade av värderingar och tidigare erfarenheter. Konstigt att det är så sällan vi tänker rena tankar. Tankar som inte är färgade av känslor och minnen.

Negativa tankar har en tendens att dyka upp automatiskt och ju mer vi tänker på dem desto oftare dyker de upp. Vi tenderar att förstora upp det som är obehagligt eller som vi oroar oss för. I sådana lägen blir tankarna ganska svart-vita och vi tappar bort nyanserna. Risken är då stor att vi bildar oss fel åsikter om både människor och situationer. Inte minst är risken stor att vi skapar oss en felaktig uppfattning om oss själva och våra möjligheter.

Så vad kan vi göra då? Ett sätt är att försöka att bli mera medveten om sina tankar. Titta lite närmare på dem. Försök att identifiera de negativa tankarna och det som utlöser dem. Ifrågasätt dina negativa tankar. Fyller de någon funktion? Skulle du kunna tänka på något annat sätt? Välja mera positiva tankar?

Har du lust att tänka lite på dina tankar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>